Konzumacija kafe ima mnoštvo koristi po naše zdravlje: ona ubrzava metabolizam, poboljšava fizičke performanse, smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i pomaže u borbi sa depresijom. Međutim, otkriveno je još jedno fantastično svojstvo kafe – ona može usporiti proces starenja!
Starenje kože je prirodan proces čija brzina zavisi od mnoštva faktora – pola, genetike, etničke pripadnosti, načina života, ishrane i slično. Usporavanje ovog procesa jeste moguće, a kako su ustanovili kineski naučnici, saveznik u borbi sa prvim znakovima starenja može biti kafa!
Ovi sastojci kafe su odgovorni za njen anti-ejdžing efekat
Istraživanje u kome je učestvovalo više od 16 hiljada ispitanika poreklom iz Evrope pokazalo je da kafa itekako može podmladiti kožu, a sve zahvaljujući antioksidativnim dejstvima kofeina, koji je njen glavni sastojak i koji je odličan u borbi sa oksidativnim stresom i inflamantornim (zapaljenskim) procesima u telu.
Drugi ključni anti-ejdžing sastojak kafe jesu polifenoli, koji se u velikim količinama nalaze u zrnima prepečene kafe. Kao što je već poznato, oni poboljšavaju elastičnost kože i čine je hidriranom, što je naročito važno u prevenciji nastanka bora i drugih, nekada jedva primetnih, prvih znakova starenja kože.
Da li je važno koju kafu pijemo ili je svaka jednako dobra za podmlađivanje
Naučnici navode da je jako važno koju kafu konzumiramo, jer nema svaka podmlađujući efekat. Pre svega bi trebalo obratiti na tip kafe, odnosno piti onu koja je svetlo pečena – kod ove vrste je nivo polifenola najviši, a znači i njeno dejstvo najjače. Što je kafa tamnije pečena, to je nivo polifenola niži, prenosi Džornal of Kozmetik Dermatolodži.
Osim toga, trebalo bi imati u vidu i da dodaci kafi, poput mleka ili šećera, takođe umanjuju njen anti-ejdžing efekat. Istovremeno stručnjaci upozoravaju i da treba ograničiti dnevni unos kafe: za najbolje rezultate treba piti najviše između 3 i 5 šoljica kafe, jer prekomerni unos kofeina može izazvati dehidrataciju organizma, nesanicu, povišen pritisak i druge negativne posledice.